Świąteczna receptura – Torcik Czapka Mikołaja

Zbliżający się czas Świąt Bożego Narodzenia powoduje, że postanowiłem umieścić recepturę na Świąteczną słodkość, którą znalazłem na zaprzyjaźnionym blogu Pastry Creation (dostałem zgodę : ). Tą recepturą jest przepis na Torcik Czapka Mikołaja, który urozmaici każdemu świąteczny czas.

A więc Torcik Czapka Mikołaja

Receptura zaczynamy od przygotowania:

Dakłas migdałowy

  • 100 g białek
  • 20 g brązowego cukru
  • 60 g mączki migdałowej*
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g mąki
  • 75 g migdałów pokrojonych w słupki

Przy użyciu ręcznego miksera ubić białka z brązowym cukrem na sztywna pianę. Dodać mączkę migdałową, cukier puder oraz przesianą mąkę i delikatnie wymieszać gumową szpatułką. Przy użyciu tylki nr 9 wyszprycować 3 kółka o średnicy 5 cm i 3 o średnicy 12 cm. Posypać migdałami pokrojonymi w słupki i piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temp. 170°C przez 20 min. Pozostawić do wystudzenia.

Redukcja z czerwonego słodkiego wina np Banylus

  • 750g wina Banyuls
  • 1 laska wanilii*
  • 2 rozgniecione ziarenka pieprzu Tellichery *
  • 2 nasiona kolendry
  • 1 laska cynamonu*

Włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować i zredukować do około 350 g.

Coulis wiśniowy na bazie Banyuls

  • 350 g redukcji z Banyuls
  • 200 g puree wiśniowego*
  • 42 g mieszanki żelatyny z wodą (6g sproszkowanejżelatyny 200 bloom i 36g wody)
  • 40g skrobi kukurydzianej*
  • 50 g cukru pudru

Do redukcji z Banyuls dodać puree wiśniowe, skrobię oraz cukier i zagotować. Dodać mieszankę żelatyny z wodą. Wylać kółka o średnicy10 cm za pomocą maty Flexipan (Pastry Creation), zamrozić.

Krem cytrynowy

  • 75 g jajek
  • 80 g cukru pudru
  • 3 g skórki cytrynowej
  • 60 g soku cytrynowego*
  • 120 g masła

Zmiksować jajka z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym, podgrzać do temp. 85°C następnie przecedzić i schłodzić do temp. 60°C. Dodać masło i zblendować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na 24 godziny.

Beza na bazie glukozy

  • 40 g białek
  • 40 g podgrzanej glukozy*

Ubić białka z glukozą ręcznym mikserem.

Lekki mus cytrynowy

  • 300 g kremu cytrynowego
  • Skórka z 1 cytryny
  • 50 g soku z cytryny*
  • 42 g mieszanki żelatyny z wodą (6 g sproszkowanej żelatyny 200 bloom i 36 g wody)
  • 250 g ubitej kremówki
  • 100 g bezy na bazie glukozy

Wymieszać krem cytrynowy, skórkę i sok z cytryny. Rozpuścić mieszankę żelatyny z wodą i zmiksować z kremem. Podgrzać do 35°C. Dodać ubitą śmietanę a następnie bezę.

Czerwony zamsz

  • 200 g masła kakaowego*
  • 200 g białej czekolady*
  • Czerwony barwnik do czekolady *

Wymieszać wszystkie składniki, używać podgrzane do temp. 35°C.

Pianka kokosowa

  • 250 g cukru pudru
  • 80 g wody
  • 75 g cukru inwertowanego*
  • 70 g puree kokosowego*
  • 110 g cukru inwertowanego*
  • 126 g mieszanki żelatyny z wodą
  • 30 g Malibu
  • 2 g kwasku cytrynowego

Następnie podgrzać cukier puder, wodę, puree kokos oraz pierwszą porcję cukru inwertowanego do temp. 110°C, ubić mieszkankę z drugą porcją cukru inwertowanego i dodać mieszankę żelatyny. Na koniec dodać Malibu i roztwór kwasku cytrynowego (50% kwasku, 50% wody). Ubijać mikserem na trzeciej prędkości przez 3 minuty a następnie na drugiej prędkości do całkowitego wystudzenia. Używając tylki nr 12 wyszprycować długie paski na delikatnie natłuszczonym silipacie. Posypać wiórkami kokosowymi. Resztą pianki wypełnić formę silikonową z gniazdami w kształcie kuli o średnicy 2cm. Pozostawić na noc do zastygnięcia. Na drugi dzień wyjąc kule z formy i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Wykończenie

Formę PCB w kształcie czapki Mikołaja* spryskać cienką warstwą czerwonego zamszu*. Wypełnić odrobiną musu, umieścić mniejsze kółko dakłasu, wypełnić kolejną porcją musu, dodać zamrożony coulis, a następnie pozostałą
część musu i zamknąć kółkiem o większej średnicy. Formę umieścić w zamrażalniku. Wyjąć torcik z formy, spryskać zamszem a następnie dodać dekoracje z pianki – pasek na obramowanie czapki oraz pompon.

I koniec. Teraz pozostaje jedynie sprosić rodzinę i znajomych. Ustroić stół i cieszyć podniebienie opisanym powyżej Torcikiem Czapka Mikołaja.


* Produkty dostępne na stronie PastryCreation.pl