Krótkie kompendium wiedzy na temat glutenu – żywność bezglutenowa

Wiele osób zadaje sobie pytanie – czym jest żywność bezglutenowa? Spieszymy z odpowiedzią – gluten to naturalne składniki białek roślinnych oraz innych składników – głównie gluteniny i gliadyny, które występują w wielu zbożach, między innymi w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. To właśnie gluten odpowiada za rozciągliwą i plastyczną konsystencję ciasta. Dziś coraz więcej osób decyduje się na żywienie bezglutenowe. Oznacza to, że w ich diecie znajdują się jedynie te produkty, które w swoim składzie nie posiadają mieszaniny wyżej wymienionych białek. Jakie są tego wady i zalety? Kiedy konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej i co może się w niej znaleźć? Informacje na ten temat znajdują się poniżej.

 

Dieta bezglutenowa – produkty bezglutenowe – wady i zalety

Wbrew pozorom i powszechnym opiniom sceptyków dieta bezglutenowa niesie za sobą sporo korzyści dla organizmu:

  • reguluje gospodarkę wodną,
  • chroni przed przykrymi dolegliwościami związanymi z lekką nietolerancją,
  • eliminuje wzdęcia, zaparcia i dyskomfortowego uczucia pełności,
  • reguluje pracę tarczycy chroniąc przed zaostrzeniem objawów Hashimoto,
  • poprawnie wpływa również na regulację masy ciała,
  • wpływa na ogólną poprawę samopoczucia,
  • niweluje objawy wielu innych, oprócz Hashimoto, chorób autoimmunologicznych.

 

Oczywiście istnieją również wady, choć plusy znacznie nad nimi przeważają. U osób stosujących dietę bezglutenową problemem może okazać się:

  • trudny dostęp do pewnych, sprawdzonych produktów żywnościowych bez zawartości glutenu,
  • wysokie koszta stosowania diety,
  • konieczność zrezygnowania z wizyt w tradycyjnych restauracjach.

Niektóre osoby nie mają większego wyboru. Z powodu celiakii, na którą choruje około 1% populacji, muszą stosować dietę bezglutenową niezależnie od zasobności swojego budżetu. Celiakia objawia się nietolerancją glutenu przez organizm. Skutki bagatelizowania choroby mogą być dla chorego tragiczne. Eksperci podkreślają, że celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.

 

Jakie produkty bez glutenu można bezpiecznie stosować przy diecie bezglutenowej?

Świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, świeże, mleko świeże i w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały oraz żółty, wszystkie warzywa i owoce, niektóre napoje, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy i wiele innych. W każdym przypadku należy dokładnie czytać skład i opis produktów. Osoby chore na celiakię doskonale wiedzą, że nawet pozornie bezpieczne produkty mogą być dla nich dużym zagrożeniem. Śladowe ilości glutenu zawarte na przykład w wędlinach potrafią wywołać bardzo poważne i groźne dla zdrowia oraz życia skutki zdrowotne.

 

Polecamy: http://pastry.com.pl/52-produkty-bez-glutenu-zywnosc-bezglutenowa-makarony-bezglutenowe-i-inne